Over legionella

Wat je moet weten
Veilig drinkwater
Voldoe aan alle verplichtingen
Voorkom financiële schade
De afgelopen jaren neemt het aantal legionellabesmettingen in Nederland toe. Een legionellabesmetting kan niet alleen zeer ernstige gezondheidsproblemen opleveren, maar ook flinke financiële schade voor degene die verantwoordelijk is. Wat weet jij over legionella en wat moet je weten?
Snel naar

Wat is legionella?

Legionella is een soort bacterie die ziektes kan veroorzaken bij mensen. De bacterie kan voorkomen in stilstaand water, zoals in waterleidingen, airconditioning systemen, sproeiers en warmwaterkranen. Legionella kan een ernstige longontsteking veroorzaken die ook wel Legionellose of Veteranenziekte genoemd wordt. Veteranenziekte komt op dit moment zo’n 500 keer per jaar voor in Nederland.

Hoe raak je besmet met legionella?

Een legionellabacterie groeit het liefst in watersystemen. Als mensen kleine druppeltjes water met de legionellabacterie inademen, komt de bacterie in de longen terecht. Dat kan klachten veroorzaken. Het inademen van legionella kan gebeuren bij:

  • Sproeien van water zoals bij douches
  • Bubbelbaden en jacuzzi's waar luchtbellen aan het water worden toegevoegd
  • Bepaalde type afvalwaterzuiveringsinstallaties waar ook lucht aan het water wordt toegevoegd.
  • Luchtbevochtiging door apparaten die water vernevelen.
  • Natte koeltorens.
  • Waterinstallaties die gebouwen of industriële processen koelen door vernevelen van water.

Wat zijn de symptomen van een legionellabesmetting?

De legionella bacterie kan bij sommige mensen milde, griepachtige klachten veroorzaken die na een paar dagen weer verdwijnen. In zeldzame gevallen kan de bacterie ook een ernstige longontsteking veroorzaken, bekend als veteranenziekte of legionellalongontsteking. Deze longontsteking kan leiden tot overlijden. Er is geen vaccin beschikbaar tegen deze bacterie, maar behandeling met antibiotica is wel mogelijk.

Unica als betrouwbare partner
Altijd een professioneel aanspreekpunt
Landelijke dekking, altijd een Unica vestiging in de buurt
Vandaag een probleem, morgen de oplossing
Altijd bereikbaar via onze 24/7 servicedesk
Kennis van zaken
Watertechniek
Meer informatie

Hoe ontdek je legionella in je installatie?

Er zijn verschillende manieren om te ontdekken of er legionella bacterie aanwezig is in een waterinstallatie, zoals visuele inspectie, watermonsters laten nemen en testen, temperatuurmetingen doen en luisteren naar eventuele klachten van mensen die het water hebben gebruikt. Regelmatige controles zijn belangrijk om te voorkomen dat de bacterie ziektes veroorzaakt.

Hoe groeit legionella?

De legionellabacterie vermenigvuldigt zich makkelijk in waterinstallaties met een watertemperatuur tussen 25°C en 50°C. Een legionellabacterie probeert zich in de biofilm (slijmlaag) te vestigen. Deze biofilm zit aan binnenkant van leidingen of in het bezinksel op de bodem van leidingen en reservoirs. Afhankelijk van de doorstroming van water, het leidingmateriaal en de waterkwaliteit kan de biofilm zich sneller ontwikkelen.

Hoe bestrijd je legionella?

Er zijn verschillende manieren om legionella bacterie te verwijderen uit een waterinstallatie, zoals het verhogen van de watertemperatuur, toevoegen van desinfectiemiddelen, het gebruik van filters en het verwijderen van de bron van de bacterie. Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen voordat maatregelen worden genomen.

Begrippenlijst

No items found.
Heb je een vraag?
Wick Wesseling
Manager Watertechniek
Voldoe JE aan alle wettelijke verplichtingen?

Ontdek het zelf via onze gratis checklist. Binnen 3 minuten weet je precies waar je aan toe bent.

Contact opnemen